1. Discover Toyota
  2. Новини
  3. Toyota robot revolution
ШВИДКІ ДІЇ

РЕВОЛЮЦІЯ РОБОТІВ TOYOTA

НА ШЛЯХУ ДО КРАЩОЇ МОБІЛЬНОСТІ ДЛЯ ВСІХ

Можливо, ви здивуєтесь, але для компанії Toyota роботи — це щось значно важливіше, ніж просто засіб виробництва. Роботи і штучний інтелект пропонують нам надзвичайно широкі можливості для майбутньої мобільності — від надзвичайно важливого догляду за людьми похилого віку та людьми з обмеженими можливостями до революційної зміни шляхів взаємодії з нашими автомобілями.

Прагнучи підвищити якість та зменшити витрати, ми почали розробку промислових роботів для наших заводів ще у 70-х роках минулого століття. Минуло всього 30 років, і ми створили програму «Partner Robot», в основу якої ліг ключовий принцип філософії наших засновників: «збагачення суспільства за допомогою виробництва». Розпочались дослідження, мета яких полягала у створенні роботів, здатних користуватись інструментами, допомагати людям з обмеженими можливостями і виконувати функції з догляду за хворими. Це мали бути роботи, здатні жити у цілковитій гармонії з суспільством.


«РОБОТИ-ПАРТНЕРИ» ОЖИВАЮТЬ

  • Перші результати нашої роботи в цьому напрямку з'явились у 2005 році з появою цих досконалих машин — роботів на ім’я «Humanoid», «i-foot» та «Robina» (останній з’явився на два роки пізніше).

    «Humanoid» був наділений здатністю рухатись і координувати переміщення усього свого тіла, міг ходити, використовувати інструменти і хвацько грав на трубі (завдяки наявності повнофункціональних пальців і губ), а згодом навчився грати ще й на скрипці. Робот «i-foot» зі схожою на панцир кабіною пропонує людям похилого віку можливість вільного і легкого переміщення, а ще він просто дарує яскраві враження від користування. «Robina», що 

  • з’явилась у 2007 році, здатна сама турбуватися про себе, вміє переносити предмети і навіть підтримувати розмову. Ми сподіваємось, що у майбутньому вона зможе стати «партнером» для наших лікарів та медсестер.

    Після 2011 року сімейство «Partner Robot» збільшилось: з’явились нові розробки, покликані допомогти в догляді за хворими та охороні здоров’я, виконанні домашніх обов’язків і переміщенні людей на коротку відстань.

  • Для допомоги хворим з паралічем нижніх кінцівок був створений робот «Walk Assist». До переліку його можливостей входить підтримка при ходьбі та пересуванні по сходах, а ще він дозволяє сідати на стілець і вставати з нього.

  • Робот «Care Assist» дозволив зменшити фізичне навантаження на доглядальників: він полегшує підйом пацієнтів з ліжка і допомагає хворим переміщуватись між кімнатами будинку.

  • Компактний робот «Human Support» розрахований на проживання в будинку разом із сім’єю, а його призначення — покращити якість життя людей. Рука на шарнірах і телескопічний корпус дозволяють роботові брати предмети, переносити їх у межах будинку і навіть виступати як монітор для зв’язку, схожий за принципом дії зі Skype.

ВКЛАДАЄМО ДУШУ В РОБОТОТЕХНІКУ

  • У 2013 році було оголошено про початок роботи над програмою «Toyota Heart Project» під гаслом «Надихаючи серце, надихаємо вас». Мета нового комунікаційного проекту полягала в проведенні досліджень штучного інтелекту для з’ясування методів встановлення і підтримання контакту з людьми та спілкування з використанням емоцій (виразу обличчя, жестів, спогадів), а також демонстрації почуттів, ніжності і довіри.

    У рамках цього проекту того ж року ми презентували технологію розпізнавання голосу та обробки природної мови для робота Kirobo. 

  • Цей робот-астронавт був частиною спільної дослідницької програми чотирьох компаній під назвою «Kibo Robot Project».

    Робот Kirobo провів 18 місяців на Міжнародній космічній станції і став першим роботом в історії, що заговорив у космосі: «21 серпня 2013 року робот зробив маленький крок до кращого майбутнього для всіх», – сказав він, а пізніше успішно поспілкувався в космосі з астронавтом Коічі Ваката (Koichi Wakata) з японського агентства JAXA.

На Токійському міжнародному автосалоні 2015 року ми продемонстрували наступний етап розвитку Kirobo, його меншу версію під назвою Kirobo Mini. Чуйний маленький «співрозмовник» (його висота у сидячому положенні становить усього 100 мм) був створений для супроводу свого власника у повсякденному житті та дружнього і змістовного спілкування.

Коли власник починає говорити, маленький компаньйон повертає до нього голову і підтримує розмову, рухаючи при цьому головою і руками. Завдяки здатності розуміти сказане та інтерпретувати вирази обличчя Kirobo Mini може реагувати на емоції і навіть запам’ятовувати приємні чи неприємні для власника речі та минулі події. Щасливі власники зможуть забрати свого нового друга додому вже у 2017 році, звернувшись до окремих дилерських центрів у Японії.


НОВІ ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ СВІТУ

  • Частина нашої філософії полягає у тому, що свобода переміщення має бути доступною для всіх, і тому в 2016 році ми представили електронний портативний пристрій для незрячих та людей з вадами зору, що отримав назву «Project Blaid». Цей пристрій пропонує можливості для дослідження світу, які неможливо реалізувати за допомогою тростини, собаки-поводиря чи пристроїв з GPS.

    Пристрій у формі підкови, оснащений камерами, розміщується на плечах користувача і розпізнає різноманітні об’єкти — таблички і знаки, ескалатори, сходи та вивіски магазинів. Для взаємодії з 

  • користувачем використовується система розпізнавання голосу, кнопки, динаміки і вібрація, а технологія Bluetooth® дозволяє підключати смартфон для додаткового розширення функціональності. Вже на початковому етапі розробки концептуальна версія «Project Blaid» дозволяє оцінити вражаючі можливості, які відкриються в майбутньому перед сліпими та людьми із вадами зору.

МАЙБУТНЄ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ

2015 рік запам’ятається як знаковий в удосконаленні наших знань щодо штучного інтелекту і робототехніки. Ми оголосили про створення дослідницької установи під назвою Toyota Research Institute Inc. (TRI). Штаб-квартира цієї нової компанії розташована неподалік від Стенфордського університету (Stanford University), а ще один підрозділ — поруч із Массачусетським технологічним інститутом (Massachusetts Institute of Technology). У розпорядженні кожного з цих підрозділів перебуває центр дослідження штучного інтелекту на території відповідного університету.

Інвестиції для забезпечення початкового етапу досліджень склали 1 мільярд доларів, причому вже до цього у створення двох центрів було вкладено 50 мільйонів доларів. Головне завдання інституту TRI полягає у використанні штучного інтелекту і «великих масивів даних» для прискорення досліджень та розробок, що допоможе вирішувати завдання у майбутньому і сприятиме стійкому розвитку, а кожна людина зможе насолоджуватись безпечнішим і вільнішим життям без зайвих обмежень.

Три першочергові завдання TRI — це зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод за участю автомобілів, покращення мобільності незалежно від фізичних можливостей та підтримка мобільності у приміщеннях, зокрема для людей похилого віку. Ми вважаємо, що знання, отримані TRI з використанням можливостей штучного інтелекту, пропонують потенціал для радикальної зміни технологій майбутнього і, як результат, здійснення нашої мрії про те, що суспільство — це мобільність для всіх.