1. Discover Toyota
  2. Новини
  3. History of Toyota sports cars
  4. supra
ШВИДКІ ДІЇ

SUPRA

ІСТОРІЯ СПОРТКАРІВ TOYOTA (ЧАСТИНА 4)

Латинське слово «Supra», що означає «над чимось» або «нагорі», виявилось напрочуд вдалим псевдонімом для одного з найвідоміших спорткарів Toyota.


Поява Supra

Модель Supra насправді розпочала свій життєвий шлях у 1978 році на домашньому ринку під назвою Celica XX (на інших ринках – Celica Supra). Довший, ширший і потужніший варіант Celica з 6-циліндровим двигуном, що вирізнявся плавністю роботи та розкішними «манерами», ідеально підходив для американського ринку автомобілів класу «Гран-туризмо», що саме переживав бурхливий розквіт.

У 1982 році Supra прийшла в Європу з яскравою новою зовнішністю, в основі якої була платформа Celica третього покоління. Агресивні, опуклі колісні арки та вражаючі підйомні фари у поєднанні з потужним двигуном як обов’язковим атрибутом – усе це дало змогу надзвичайно привабливій моделі Supra ідеально влитися у дизайн та культуру 80-х років.

Довгоочікуване четверте покоління Supra зразка 1993 року з довшим капотом і плавними лініями мало дуже багато спільного зі своїм предком – моделлю 2000GT. Легковагі матеріали (а навіть килимки виготовлялися з порожнистого волокна для зменшення маси) дали змогу інженерам зекономити 100 кг порівняно з моделлю-попередником. Supra, обладнана потужним 3-літровим двигуном з подвійним турбонаддувом, перетворювалася на автомобіль із справжнім вибуховим характером: японський новачок став причиною багатьох безсонних ночей італійських та німецьких виробників суперкарів.

На додачу до успішної історії виступів на автоперегонах у період з 1995 до 2003 років, виступу на культових змаганнях «24 години Ле-Ману», карколомного підйому на скелю Пайкс-Пік (Pikes Peak) та участі у багатьох місцевих і міжнародних чемпіонатах Supra отримала статус легенди серед фанів Toyota, а також автолюбителів і прихильників марки з усього світу. Світові тенденції призвели до припинення виробництва Supra у 2003 році, але багато людей в усьому світі сподіваються, що у недалекому майбутньому модель Supra може «ожити».